Insikter om att jobba som grafisk designer

Det finns ett antal insikter om att arbeta som grafisk designer som man inte får reda på förrän man själv har upplevt dem.
För det första så är det väldigt lätt att ”ta med sig jobbet hem”, oavsett om man jobbar som frilansare eller är fast anställd. Det kan handla om att man jobbar överdrivet många timmar på något, både på kontoret och hemma. Detta gäller speciellt om man inte får betalt per timme utan per projekt vilket oftast är fallet för frilansare. Det kan även handla om att inte kunna sluta tänka på projektet när man väl är hemma. Ju stressigare det är desto mer sant är detta. När det finns en deadline med i jobbet är det lätt att gå in i väggen. Att lära sig att slappna av och släppa taget om jobbet för en stund är viktigt för att kunna jobba mer effektivt när det väl är dags. Det hjälper även den mentala hälsan.

 

Jobba hemifrån
Som grafisk designer är arbetstimmarna ofta flexibla och man kan få jobba hemifrån. Då gäller det att kunna vara disciplinerad och inte låta sig distraheras av de vanliga hemmarutinerna. Grafisk design handlar oftast om resultat och att leva upp till kundens förväntningar. Dina verk kommer att kritiseras och prisas, det gäller att kunna ta både och med en nypa salt. Att ta kritik på ett bra sätt är lika viktigt som att kunna ta beröm på rätt sätt. Övermod från beröm är lika farligt som att få alltför dåligt självförtroende av kritik.dv1453007

 

Kunden och du
Att hantera kunder är en annan sida som man måste lära sig den hårda vägen. Det finns kunder som det går väldigt smidigt att samarbeta med. Kunder som vet vad de vill ha och framför allt kan visa dig vad de vill att du ska göra. Dessa kunder brukar oftast lita på din förmåga och låter dig göra ditt jobb på bästa sätt. Sedan finns det kunder som har en vag idé om vad de vill, ger dålig feedback eller försöker kontrollera vartenda steg på vägen. I slutändan gäller det att lära sig att kunna hantera situationen och dessa kunder på bästa sätt. Grafisk designer är ett lika givande som krävande jobb som oftast leder till nya spännande karriärsmöjligheter. Om man inte har en passion för detta jobb är det lätt att bli utbränd. Samtidigt kan passionen ta dig hur långt som helst inom detta området.