Retuschering – en användbar färdighet för grafiska formgivare

Du har säkert hört talas om retuschering tidigare, det är väldigt populärt att retuschera reklambilder och ibland egna bilder. Vad det innebär är helt enkelt att man förskönar eller manipulerar bilder på något sätt. Det är inte bara själva objektet man retuscherar, det kan även vara bakgrunden. Detta är en arbetsuppgift som ofta utförs av en Photoshop-kunnig grafisk designer.

 
Att retuschera en bild är vanligt i reklamsyfte och inte bara inom mode, så gott som alla reklambilder är på något sätt retuscherade. Det är ett kraftfullt verktyg som de flesta grafiska designers måste bemästra så småningom. Oavsett om du in slutändan kommer att syssla med bildretuschering, konst eller något helt annat så är det bra att kunna grunderna. Med retuschering kan du ta bort eller ersätta störande eller distraherande saker i en bild, ändra formerna eller färgerna på något eller få till de sista avgörande detaljerna. Det är även vanligt att man med hjälp av retuschering kombinerar flera bilder för att skapa en ny bild för till exempel en affisch.Retuschering – en användbar färdighet för grafiska formgivare 2

 

Tips och tricks
Det finns många program man kan använda för att retuschera sina bilder, de populäraste är Photoshop och Gimp. I många fall används liquify-verktyget för att flytta på pixlarna i bilden. Det går även att använda puppet-warp i vissa fall. Ett tips är att dra ner på densiteten i liquify-verktyget så att du flyttar pixlarna lite i taget, på så sätt får du naturligare ändringar. För att flytta och ändra på bakgrunden används i många fall heal-funktionen eller patch-funktionen. Bägge fungerar genom att kopiera och ersätta de delar av bilden du valt ut. Vad försiktigt med att överarbeta bilder, det finns många saker man kan tänka på för att inte få en onaturlig bild. Oavsett hur du gör det är det alltid bra att jobba på en kopia, antingen genom att kopiera bakgrundslagret eller ha en separat bildfil. På så sätt kan du alltid gå tillbaks till originalet om du inte är nöjd.

 

Att retuschera egna bilder för att ändra något är väldigt vanligt, men oftast kan det tyda på en underliggande osäkerhet. Om du vill göra mer permanenta förändringar så kan det vara läge att ändra sin livsstil, eller helt enkelt gå till en plastikkirurg. Det finns gott om plastikkirurgi i Stockholm för den som skulle vilja göra behandlingar.

pulse