Vad är en grafisk formgivare?

Att vara en grafisk formgivare kan innebära många saker. Nu för tiden används det nästan som ett synonym till grafisk designer. Egentligen är det ingenting som skiljer dessa titlar ifrån varandra.

 

Den grafiska designern jobbar oftast med bildredigeringsprogram som Adobes Photoshop eller det webbaserade programmet GIMP. Vad programmen sedan används till är väldigt olika. Vissa använder dem främst för att producera eller förbereda bilder till tryckerier medan andra producerar material som ska användas på webben. När det kommer till webbproduktion finns det ytterligare genrer som retuschering, typsnitt, användargränssnitt och layout som den grafiske designern kan specialisera sig på. Det är framför allt inom media som många grafiska designers arbetar. Filmer, tidningar, reklam och allt där emellan har skapats av en eller flera grafiska formgivare. Grafisk design används även inom konst och många artister skapar sina verk helt och hållet i den digitala världen.

 

Grafiska designers i Sverige
I Sverige finns det många grafiska designers och det är en titel med hög status. Enligt lönestatistiken ligger medellönen för en grafisk designer på mellan 23-25 000 kr i månaden. Ju mer specialiserad man är desto högre blir lönen. Till exempel så ligger en interaktionsdesigners medellön på 32 000 kr i månaden.Vad är en grafisk formgivare 1

 

Vad krävs för att bli en grafisk designer?
För att bli en grafisk designer finns det generellt sett två vägar att gå. Antingen går man den vanliga vägen och utbildar sig i en skola eller så lär man sig själv. I slutändan är det resultatet som talar för sig och många väldigt duktiga grafiska designers jobbar utan någon officiell utbildning. En utbildning kan ta mellan 1-4 år, beroende på vilken skola och inriktning man väljer. Många utbildningar erbjuder möjligheten att specialisera sig inom en genre. Att frilansa som grafisk designer är också ett alternativ då det lämpar sig väl för denna typ av jobb. Det är dock hård konkurrens inom branschen, men absolut inte omöjligt. Jobben man får som frilansare kan vara allt från att designa en hemsida som casinoakademin.se eller skapa en logga åt ett företag. Om du vill jobba med något kreativt och har en artistisk ådra i dig så kan grafisk designer vara en bra väg för dig att gå. Eftersom branschen är såpass bred kan du med lite tur hitta en nisch som passar just dig.